Forsæt til indhold

Amerikansk militær logistikoperation på Aarhus Havn

18. januar 2023

Mandag d. 16. januar var en særlig dag på Aarhus Havn. Her lagde det amerikanske militærfragtskib ARC Independence til kaj ved omniterminalen. Det skete i forbindelse med, at Aarhus Havn for første gang blev valgt til transithavn for værtsnationsstøtte til USA.

ARC Indepencence var fyldt med omkring 600 stk. amerikansk materielt, der blev losset på havnen. Materiellet skal efterfølgende transporteres på landjorden til Østeuropa.

afspil video

Video: Forsvarskommandoen

Selvom Aarhus Havn hver eneste dag tager imod rigtig mange skibe og gods, var det amerikanske besøg alligevel en særlig opgave, forklarer havnedirektør Thomas Haber Borch:

“Jeg vil da godt indrømme, at det var en særlig opgave for os. Det var første gang, amerikanerne ønskede at benytte Aarhus Havn som transithavn. Vores allervigtigste opgave var at stille effektivt infrastruktur og maritim service til rådighed. Det gælder i dag, i morgen og når USA, som Danmarks nære alliancepartner, ønsker at bruge Aarhus Havn som transithavn i forbindelse med en militær operation. Og det er vi selvfølgelig klar til.”

Fragtskibet blev sejlet ind kl. 6.00 mandag morgen. Herefter blev det amerikanske materiel kørt ud og placeret på nogle arealer, som Aarhus Havn i samarbejde med en række virksomheder på havnen havde gjort klar i den begrænsede periode, hvor operationen står på.

Inden fragtskibet anløb Aarhus Havn, var der ankommet 25 amerikanske soldater. De hjalp alle med at koordinere logistikken.

“En opgave, vi kan være stolte af”

For hovedparten af medarbejderne på Aarhus Havn startede dagen ud med en morgenbriefing. Her orienterede Thomas Haber Borch om dagens begivenheder og de kommende dage, hvor fragtskibet ligger til kaj på havnen.

Der var et stort fokus på, at den amerikanske militære logistikoperation ikke måtte være til gene for de øvrige virksomheder på havnen og deres drift.

Der blev også sendt en stor tak til de mange medarbejdere på havnen, der har været med til at få det hele til at stå klar. Det har været en meget stor koordinerings- og planlægningsopgave, der har foregået i tæt samarbejde med blandt andet Forsvaret, Hjemmeværnet, den amerikanske hær og Østjyllands Politi.

“Vi kan godt være stolte af, at amerikanerne for det første har ønsket at bruge Aarhus Havn. Men også at vi så rent faktisk viser, at vi er i stand til at håndtere opgaver som denne. Det understreger blot, at Aarhus Havn er en central del af den nationale og internationale kritiske infrastruktur. Vi kan være med til at sikre, at Danmark, som NATO-alliancepartner, kan bistå amerikanerne med en hurtig og effektiv logistikoperation gennem Danmark”, lyder det fra havnedirektøren.

Stor interesse fra både nationale og internationale medier

Der var stor interesse for den militære logistikoperation på Aarhus Havn. Nationale og internationale var inviteret til et pressevent. Her blev journalister og fotografer transporteret fra Havnecenteret ned til Omniterminalen og fik dermed mulighed for at komme helt tæt på.

Der blev i løbet af eftermiddagen givet stribevis af interviews fra de involverede parter, der alle fortalte om deres opgaver i operationen.

Omkring kl. 15:00 ankom forsvarsminister Jacob Ellemann Jensen til Aarhus Havn. Her tog Brigadegeneral Jette Albinus imod ham, hvorefter han fikm uligheden for at komme ombord på ARC Independent, møde skibets Kaptajn Karl Bliven, og se udrulningen af militært materiel fra nærmeste hold.

Forsvarsministeren udviste stor tilfredshed med at Danmark, og Aarhus Havn, er i stand til at yde god værtsnationsstøtte. Det skal ses som et udtryk for det potentiale Aarhus Havn og Danmark har:

“God værtsnationsstøtte til vores allierede er en helt central del af vores bidrag til NATO’s kollektive forsvar. Brugen af Aarhus Havn er et udtryk for, at USA ser potentiale i Danmark som værtsnation for amerikanske styrker – og i en tid hvor vestlige værdier som frihed og demokrati udfordres, er det helt afgørende for vores sikkerhed, at vi står skulder ved skulder med vores kerneallierede som USA,” sagde forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen.

Omkring kl. 16:00 blev den inviterede presse og andre interessenter langsomt transporteret tilbage til Havnecenteret.

Dette markerede enden på en hektisk og spændende dag på Aarhus Havn. Det inddragede område på Omniterminalen vil omdannet til midlertidigt militært område, imens operationen står på. Der vil i de kommende dage blive transporteret cirka 50 lastbiler med materiel ud af havnen per dag.

Læs vores andre nyheder

Udforsk havnen