2/7/2025
Ny betonteknologi testes: Skal reducere CO2-udledning og fremme biodiversitet

Danmarks største erhvervshavn bliver i de kommende år testmiljø for nye betonteknologier til fremtidens anlægskonstruktioner.
For Aarhus Havn er en del af nyt projekt, ledet af Teknologisk Institut, der netop skal udvikle nye betonteknologier og udførselsmetoder, der kan reducere udledningen af CO2 markant i forhold til traditionel beton.
Samtidig arbejdes der med designet og overfladerne, så konstruktionerne kan fremme biodiversiteten ved at fungere som levesteder for forskellige marinedyr og planter.
Et centralt element i projektet er test og validering af de nye betonteknologier. Her oprettes en eksponeringsplads ved kajen i Aarhus, hvor de nye materialer udsættes for påvirkninger fra saltvand og andre miljøfaktorer.
Eksponeringspladsen gør det muligt at teste og vurdere bådeholdbarheden og effekten på biodiversiteten og sikrer, at løsningerne kan anvendes i praksis, ligesom havnen sparrer med projektdeltagerne om fremtidens behov og krav til nye betontyper.
- Vi har et ønske om at udvikle fremtidens havneanlæg med så lavt et CO2-aftryk som muligt og samtidig bidrage positivt til havmiljøet. De nye betontyper kan potentielt anvendes i vores kommende havneprojekter, hvor vi netop søger løsninger, der forener solidekonstruktioner med klima- og miljøhensyn, siger Kim Meilstrup, der er Head of Infrastructure hos Aarhus Havn.
Projektet løber frem til sommeren 2026. Hvis de nye løsninger lever op til forventningerne, kan de bruges i store anlægsprojekter såsom kystsikring, havneanlæg og andre infrastrukturprojekter.
Aarhus Havn er en af en række partnere i projektet, der bidrager med deres ekspertise og kompetencer.
Læs mere om projektet og Teknologisk Institut via linket her.