Forsæt til indhold
Busser Til Ukraine 4 (1)

10 ukrainske busser kører fra Aarhus Havn til Ukraine

14. november 2023

Der 1.331 kilometer fra havnecentret på Aarhus Havn til Lviv i Ukraine ifølge Google Maps. Det er en lang køretur, men ikke desto mindre er det den tur, 28 frivillige chauffører fordelt på 10 busser fredag den 10. november drog ud på.

Busserne var både midlet og målet for turen. De skal nemlig hjælpe med at holde hverdagen i gang i den fredelige del af landet, mens konflikten står på mod øst, for de er foreløbig sidste leverance af i alt 20 busser til Lviv, som Konsulforeningen i Aarhus i samarbejde med Aarhus Kommune er lykkedes med takket være donationer fra Heartland A/S, Stadt Holding A/S og Hommelhoff Group A/S.

"Busserne her vil for nogle af indbyggerne i Lviv betyde, at de kan komme på arbejde eller i skole og få hverdagen til at glide. Jeg tror, at følelsen af hverdag er vigtig for menneskerne i Lviv, og jeg er glad for, at vi hos Aarhus Havn kan være en lille brik i det store puslespil, som det er at holde hverdagen i gang hos dem," siger Thomas Haber Borch, CEO hos Aarhus Havn.

"Bare en lille forskel"

Til at sende dem afsted var 15 ukrainske børn, der i øjeblikket går på Ellevangskolen i Aarhus, mødt op på Aarhus Havns hovedkontor. Her sang de den ukrainske nationalsang for de frivillige chauffører.

Og det var noget, der gjorde indtryk på Christian Østergård. Han er pensioneret vicepolitiinspektør, men i denne sammenhæng var han stolt, frivillig buschauffør.

"Jeg ved godt, at det her ikke redder hele verden, men jeg meldte mig, fordi her kunne jeg være med til at gøre bare en lille forskel. Det giver mig en god fornemmelse i maven, at jeg kan hjælpe nogen, som har behov for hjælp," siger han.

Inden busserne kørte afsted, fik de fine ord med på vejen fra både Anette Poulsen, der er 1. viceborgmester i Aarhus Kommune og havnedirektør Thomas Haber Borch.

Men den måske vigtigste tale kom fra den ukrainske ambassadør, Vydoinyk Mykhailo, der både takkede sponsorerne for busserne og gav de ukrainske børn nogle opmuntrende ord med på vejen.

"Slava ukraini," lød det i kor fra de 15 børn og fra ambassadøren.

Opgaven forløb uden problemer, og lørdag formiddag blev busserne afleveret ved den ukrainske grænse. Søndag aften var chaufførerne hjemme igen - klar til en god nats søvn.

Busser Til Ukraine 2

Ukrainske børn, der i øjeblikket går på Ellevangskolen, sang de frivillige chauffører afsted. Efterfølgende delte havnedirektør Thomas Haber Borch slikposer ud som tak for sangen.

Busser Til Ukraine 5

Christian Østergård er pensioneret vicepolitiinspektør. Han var en af dem, der frivilligt kørte en bus til den ukrainske grænse.

Busser Til Ukraine 1

Den ukrainske nationalsang lød fra børnestemmerne i havnecentret, inden chaufførerne tog afsted.

Busser Til Ukraine 4 (1)

Læs vores andre nyheder

Udforsk havnen