14/5/2025
Aarhus Havn og Gadeliv i nyt samarbejde: Udsatte borgere i meningsfuldt arbejde på krydstogtskajen

Aarhus Havn har sat kursen mod endnu en rekordsæson for krydstogtsgæster. Og for at sikre, at de besøgende får det bedst mulige førstehåndsindtryk af byen, når de går i land, har Danmarks største erhvervshavn indgået et nyt samarbejde.
Foreningen Gadeliv, der arbejder med social beskæftigelse af socialt udsatte borgere, står nemlig fremover for at holde krydstogtspladsen ren og pæn op til krydstogsanløbene.
Jeg ville gerne finde et arbejde, og så fandt jeg det her. Det er dejligt, for det er udenfor, og det hjælper miljøet, som er vigtigt for mig,
siger Steffy Druyts, der oprindeligt kommer fra Belgien.

Steffy Druytz er en af de udsatte borgere, som gennem Gadeliv har været med til at feje og samleaffald på krydstogtspladsen. Hun har været ramt af psykiske udfordringer, men hun vil gerne tilbage på arbejdsmarkedet, selvom hun endnu ikke kan arbejde fuld tid.
Steen Rehoff Larsen arbejder hos Gadeliv, hvor han hjælper udsatte borgere med at få et socialt arbejde. Ifølge ham kan et arbejde som dette være en vigtig brik i borgerens liv.
Alle mennesker har brug for anerkendelse, og når de her mennesker udfører det her arbejde, så får de jo anerkendelse fra kollegaerne. Men når de så også får en rigtig løn for det, de laver, så ligger der en meget tydelig anerkendelse fra kunden, som Aarhus Havn jo er for os i den her sammenhæng. Det viser dem, at de godt kan komme på rette spor igen,
siger Steen Rehoff Larsen.
Krydstogtspladsen er offentlig og tilgængelig for alle, og det betyder, at der i løbet af weekenden af og til bliver smidt pizzabakker, cigaretskodder og andet affald på området.

Gadeliv vil i udgangspunktet stille med tre folk i to timer dagen inden krydstogtsanløbene, så området er rent og pænt til at få besøg.
Vi er glade for samarbejdet med Gadeliv. Det er dejligt at kunne hjælpe udsatte borgere i arbejde, og så udfører de jo en vigtig rolle. Det er vigtigt, at pladsen er nydelig, så gæsterne får et godt førstehåndsindtryk, når de går i land,
siger Daniel Møller Jensen, der er Head of Communications and Press hos Aarhus Havn.
Til at starte med vil Steen Rehoff Larsen være med på krydstogtspladsen for at vise, hvor og hvordan der skal ryddes op.
Men på sigt er det meningen, at han ikke behøver at være der.
Jeg synes, at det er en god mulighed for folk som mig, der gerne vil hjælpe lidt til, men ikke kan arbejde fuld tid. Det gør mig stolt, at vi gør en forskel. Jeg bliver glad, når jeg ser turister i byen,
siger Steffy Druytz.
Aarhus Havn forventer, at mere end 200.000 krydstogtsgæster lægger deres vej forbi Aarhus i løbet af 2025.

