11/7/2025
Aarhus Havn og Syddansk Universitet planter fortsat: Ålegræsset viser livstegn
For lidt over et år siden begyndte Aarhus Havn og Syddansk Universitet et forskningsprojekt, der har til formål at hjælpe undervandsnaturen i Aarhusbugten. Fem steder blev der plantet ålegræs, og siden har forskerne fulgt med for at se, hvor og hvordan det klarer sig bedst.
Et af stederne har især skilt sig positivt ud: Begtrup Vig. Her har forskerne plantet ålegræs ud hver måned siden marts for at teste, hvornår det giver de bedste resultater.
Selvom der døde nogle planter i starten, er der kommet nye til efterfølgende, og det er gode tegn. Der er også flyttet småfisk, rejer, snegle og andre smådyr ind i græsset. Så længe ålegræsset vokser, så gør livet også,
siger Rune Steinfurth, Assistant Professor ved Department of Biology, Syddansk Universitet.
For på lang sigt er formålet, at ålegræsset skal plantes ud i stor skala for at skabe undervandsoaser, hvor planten naturligt kan sprede sig fra.
Udover at være gode ynglesteder for småfisk og skaldyr binder ålegræs nemlig også kvælstof, som er et af de store problemer for livet i bugten.
Jeg er stolt af, at Aarhus Havn kan bidrage ved at finansiere projekter som dette. Det er et godt eksempel på, hvordan vi kan samarbejde på tværs for at styrke biodiversiteten. Som Danmarks største erhvervshavn er vi et bindeled mellem land og vand, og det forpligter,
siger Anne Zachariassen, der er COO hos Aarhus Havn

Selvom udplantningen ved Begtrup Vig går godt, så vokser ålegræsset ikke ind i himlen.
De andre udplantningssteder ser nemlig mindre gode ud, og bugtens havmiljø har det svært.
Det er lidt en udfordring, hvad det er for nogle faktorer, der gør, at de ikke klarer sig så godt de andre steder. Det prøver vi at blive klogere på ved at måle ilt og lys, tage vandprøver og en generel monitorering af presfaktorerne. Det primære problem er stadig, at der er for høj udledning af kvælstof fra land. Det kommer primært fra landbruget, siger Rune Steinfurth.
Ikke desto mindre ser biologen grund til forsigtig optimisme.
Vandet har faktisk været rimelig klart, når vi har været ude i Aarhusbugten. Det står bedre til, end vi havde troet, og jeg tror på, at projektet vil bære frugt. Måske ikke i morgen, men på sigt,
siger Rune Steinfurth.
Projektet løber til 2030, og i det andet år, der netop er blevet taget hul på, bliver der plantet ålegræs ud yderligere tre til fem steder.

