Forsæt til indhold

Aarhus Havn er ny transithavn for amerikansk militær logistikoperation

12. januar 2023

I den kommende uge vil amerikanske soldater, materiel og køretøjer ankomme til Aarhus Havn. Det sker, fordi USA for første gang har valgt Aarhus Havn som ny transithavn for værtsnationsstøtte til USA.

Det amerikanske fragtskib ARC Independece anløber i den kommende uge Aarhus Havn med omkring 600 stk. militært materiel og køretøjer, der skal videre mod Østeuropa. Det bliver en helt særlig opgave for Danmarks største erhvervshavn, fortæller Thomas Haber Borch, der er CEO hos Aarhus Havn:

  • Det bliver en helt særlig opgave, som vi ikke tidligere har prøvet. Men vores allervigtigste opgave er at stille effektivt infrastruktur til rådighed. Det gælder i dag, i morgen og når USA, som Danmarks nære alliancepartner, ønsker at bruge Aarhus Havn som transithavn i forbindelse med en militær operation. Og det er vi selvfølgelig klar til.

Den militære logistikoperation på Aarhus Havn er en del af den danske værtsnationsstøtte, som er en integreret del af de opgaver, alle NATO-medlemmer skal kunne gennemføre, og som består i at støtte en planlagt rotation af amerikanske enheder til USA's styrkede tilstedeværelse i Europa.

  • Operationen understreger, at Aarhus Havn er en central del af den nationale og internationale kritiske infrastruktur. Havnen er placeret tæt på Østersøen og kan håndtere operationer af den her karakter. Vi kan derfor være med til at sikre, at Danmark, som NATO-alliancepartner, kan bistå amerikanerne med en hurtig og effektiv logistikoperation gennem Danmark, siger Thomas Haber Borch.

Dele af Aarhus Havn vil i forbindelse med operationen være lukket ned, og der vil i perioden være amerikanske soldater i området omkring havnen. Vi forventer ikke at operationen påvirker trafik, veje eller virksomheder på havnen.

Forsvaret gennemfører den amerikanske militære logistikoperation på Aarhus Havn med støtte fra blandt andre Østjyllands Politi, Aarhus Havn, Hjemmeværnet og andre relevante myndigheder.

Fakta om Aarhus Havn

  • Aarhus Havn er Danmarks største erhvervshavn med godsomsætning på over 11 mio. tons (2022).
  • To tredjedele af alt containergods, der kommer til Danmark, sejler ind i Aarhus Havn.
  • Aarhus Havn er en central del af den internationale og nationale kritiske infrastruktur og kategoriseret som en såkaldt EU Coreport.
  • Der er omkring 200 virksomheder på Aarhus Havn og samlet skaber aktiviteterne på havnen mere end 17.000 fuldtidsbeskæftigede i Danmark.
  • Aarhus Havn har infrastrukturen til at servicere de største skibe i verden.

Yderligere information

Daniel Møller Jensen
Kommunikations- og presseansvarlig
[email protected]
4187 0824

Foto: Forsvarskommandoen

Læs vores andre nyheder

Udforsk havnen