
Aarhus Havn med i opråb
Oprettet dato: 13. oktober 2021
Organisationen Global Maritime Forum, som består af 150 af de største rederier, maritime virksomheder og organisationer, forsøgte at råbe politikerne op og tage konkrete beslutninger i forbindelse med FN`s 76. generalforsamling, og man vil gøre det igen forud for COP 26 i Glasgow i november.
Global Maritime Forum, som Aarhus Havn er en del af, efterspørger politisk handling, der vil tilpasse skibsfarten til Parisaftalens temperaturmål. I sit opråb kommer organisationen med tre forslag til konkret handling:
- Vedtag mål om CO2-neutral skibsfart fra 2050 og kom med en realistisk plan for implementering.
- Støt storskalprojekter, der går forrest for at udvikle løsninger for skibsbygning, infrastruktur i havne og udvikling af nyt bæredygtigt brændstof.
- Skab rammer, som gør valget af emissionsfri skibe og grønt brændstof til det oplagte valg i 2030 med indførelse senest i 2025.
Aarhus Havn er med i organisationen for at være så tæt på de vigtigste aktører i den grønne omstilling som muligt. Driftsdirektør Anne Zachariassen ser desuden organisationens opråb til politikerne som en absolut nødvendighed for at komme videre i den grønne omstilling.
”Meget er allerede sket, fordi mange private aktører er gået forrest med både lyst og vilje til, at der skal ske noget i vores branche. Og det er yderst positivt. Men den grønne omstilling skal understøttes af lovgivning. Det er simpelthen en nødvendighed for at få alle med og for, at den ikke skal trække længere ud end nødvendigt,” siger Anne Zachariassen.
Skibe transporterer i dag ca. 80 pct. af verdenshandlen og udleder ca. 3 pct. af de globale drivhusgasser. De 150 virksomheder og organisationer, der alle er en del af den maritime værdikæde – herunder skibsfart, last, energi, finans, havne og infrastruktur – tæller fx A.P. Møller-Mærsk, MSC Mediterranean, Shell, Volvo, Panama Canal Authority, Rotterdam Havn og Danske Rederier. Mange private aktører er allerede i gang med at investere i bæredygtige løsninger – både når det gælder skibe, brændstoffer og infrastruktur – og nu opfordre de altså politikerne til at følge trop, således at man i fællesskab kan nå Parisaftalens mål.