Forsæt til indhold
Krydstogt Til Web Co Funded EU

Aarhus Havn investerer i landstrøm til krydstogtskibe

Oprettet dato: 29. september 2021

Bestyrelsen for Aarhus Havn har besluttet at investere i et landstrømsanlæg til krydstogtskibe. Det vil på én gang reducere partikeludledningen i byen, og samtidig vil det blive mere attraktiv at anløbe Aarhus havn for krydstogtskibe, der har omstillet til landstrøm.

Fra sæsonen 2023 kan krydstogtskibe således anløbe Aarhus havn, koble sig til landstrøm og holde motoren kørende på el, når skibet ligger i havn. Dermed fjernes skibenes partikeludledning, mens skibene opholder sig i Aarhus.

Beslutningen om at investere i et landstrømsanlæg skal ses som en del af Aarhus Havns bæredygtighedsstrategi, der har som målsætning, at havnen skal være den mest bæredygtige i Østersøområdet.

CEO Thomas Haber Borch kalder det en nødvendig investering både af hensyn til byens borgere, men også for i højere grad at kunne tiltrække de rederier, der med et bæredygtigt sigte har omstillet deres skibe, så de kan modtage landstrøm.

”Som mange andre er vi stadig usikre på, hvordan markedet for krydstogt udvikler sig, men aktuelt har så mange rederier meldt deres ankomst i 2023, at det kan blive et rekordår for krydstogt i Aarhus. Og vi tror på, at vi forretningsmæssigt får en fordel ud af at kunne tilbyde landstrøm i de kommende år. Men samtidig er vi klar over, at fremtiden kan byde på et miljøvenligt skibsbrændstof, der måske på sigt vil udfase et landstrømsanlæg,” siger Thomas Haber Borch.

Han påpeger, at det kun er en del af krydstogtskibene, der i dag kan modtage landstrøm. Og hvor mange, der i årene fremover kan kobles til landstrømsanlægget på Mellemarmen, er vanskeligt at gisne om. Dog er der en tendens til, at de fleste af de krydstogtrederier, der anløber i Aarhus, enten er i gang med at omstille til landstrøm eller har planer om at gøre det.

Aarhus Kommune har i 2020 bevilliget 8 mio. kr. til projektet. Desuden har EU støttet etableringen af landstrømsanlægget med 9,2 mio. kr.

Læs vores andre nyheder

Udforsk havnen