Forsæt til indhold

AAK investerer 500 mio. SEK på Aarhus havn

Oprettet dato: 23. februar 2022

Fødevarevirksomheden AAK har netop besluttet at investere 500 mio. SEK i biomassekedler, der vil give en CO2-reduktion på ca. 90 pct. eller ca. 45.000 tons mindre CO2 om året. Installationen vil desuden generere betydelige økonomiske besparelser på op imod 100 mio. SEK årligt, idet fossilt brændstof vil blive erstattet af shea-mel, som er et biprodukt fra virksomhedens sheaolie-produktion. Projektet forventes at blive afsluttet ved udgangen af ​​2023.

AAK har i de seneste fem år drevet et mindre biomassefyr som pilotprojekt på Aarhus havn med det mål at gøre driften mere bæredygtig. Som følge af de positive erfaringer fra pilotprojektet, vil der nu blive installeret to nye 18 MW-kedler. De tre kedler vil samlet set reducere virksomhedens CO2-udledning (Scope 1) med 16 pct., og behovet for fossilt brændstof til den produktion vil stort set være elimineret.

Brugen af shea-mel som brændstof i de nye kedler vil generere en del aske, som efterfølgende kan udnyttes som gødning, og på den måde vil næsten hele sheakernen blive brugt.

Læs vores andre nyheder

Udforsk havnen