Forsæt til indhold

Sammenspil mellem by og havn

Import/Eksport

Prøv at se på dit tøj og dine sko eller på nogle af de ting, du omgiver dig med som fx elektronik, møbler eller fødevarer. Du vil nu helt sikkert få øje på produkter, der er nået frem til dig via Aarhus havn. En stor del af de danske forbrugsvarer kommer ind i landet via havnen i Aarhus, ligesom en markant del af dansk eksport afskibes via havnens finmaskede net af sejlruter ud i hele verden.

Vokset side om side

Aarhus by og Aarhus havn har været hinandens forudsætninger lige siden havnen blev grundlagt langs åen og vikingerne trak deres skibe i land. Siden er både byen og havnen vokset side om side, og navnlig under industrialiseringen i 1800-tallet, hvor havnen udviklede sig markant, voksede Aarhus sig stor og blev til Danmarks andenstørste by.

10.000 arbejdspladser i lokalområdet

I dag er Aarhus Havn landets største erhvervshavn, der udgør et markant areal i Aarhus Kommune, og samtidig genererer havneaktiviteterne ca. 10.000 arbejdspladser i lokalområdet. Desuden bidrager de forretningsmæssige aktiviteter med en årlig værditilvækst på ca. 6 mia. kroner.

Større andel af eksportvirksomheder

Eksperter har påvist, at byer, der har containerterminaler, vokser befolknings-og vækstmæssigt hurtigere end de områder, der ikke har containerterminaler. Og ofte er der en relativ større andel eksportvirksomheder i nærheden af containerterminaler. Man kan med rette sige, at Aarhus by og Aarhus havn er levende eksempler på, hvad eksperterne har fundet frem til, og vores opland huser en række af de største eksportvirksomheder i Danmark.

Læs mere om Byens Havn

Udforsk havnen